Az éjszaka mindenkié! Vagy mégsem? De mégis!
2015. november 01. írta: Za

Az éjszaka mindenkié! Vagy mégsem? De mégis!

Csak a buli kedvéért...

A Fehér Paradicsom Klubot a kezesetektől fogva támogatom.  Fontosnak tartom, hogy a közvélemény számára is világossá váljon, igen a fogyatékossággal élő emberek is jól érezhetik magukat, és egy –egy, vagy akár több görbe estét is csaphatnak.  És bármilyen hietlen képesek még „bebaszni” is, ahogy azt a rendezvényhez kapcsolód kerekasztal beszélgetésen is halottuk. 

A kezdeményezés szervezői az első perctől kezdve vágták a témát abból a szempontból, hogy ma már az akadálymentesítés sokkal többet jelent egy akadálymentes WC-nél, vagy egy rámpánál. Emellett programjaik során mindent megtettetek annak érdekében, hogy azok valóban mindenki számára és minden szempontból hozzáférhetőek és akadálymentesek legyenek. Így volt: pontírásos étlap. A pontírás közismert nevén Braille –írás, és amit egyként sokan tévesen ejtenek brejnek, vagy bréjnek, de megfelelő kiejtése a bráj.

feherparadicsom_1.JPG

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan volt audió –narrációs előadás.  De biztos sokak még nem hallottak erről. Röviden összefogva az   audió-narrációs szolgáltatás a látássérült – gyengénlátó, aliglátó illetve vak emberek számára teszi a színházi előadást élvezhetővé egy narrátor segítségével, aki lényegre törően, érthetően és élvezhető módon közvetíti a színpad és a nézőtér között a vizuális üzeneteket.

Az egyenlő esélyű hozzáférés érdekében volt hangos-meghívó és könnyen érthető meghívó.  Hoppá, itt azt hiszem, van egy- két újabb fogalom, amit, ha nem tévedek, csak kevesen ismernek.  Segítek! Közérthetően az egyenlő esélyű hozzáférést úgy jellemezném, hogy minden fogyatékossággal élő embernek joga van bejutni egy épületbe, illetve bármilyen szolgálatához és információhoz hozzájutnia, amihez csak szeretne. És nem szabad, hogy a fogyatékossága ennek gátja legyen. A gyakorlatban, tehát nagyon fontosnak tartom, hogy minden írott információt próbáljuk meg halhatóvá tenni, illetve fordítva. Továbbá természetesen, azt is, hogy egy épületbe való bejutás, ne lehessen gond!

És, akkor még van egy fogalom, amely úgy érzem, magyarázatra szorulnak. Ez a könnyen érthető kommunikáció: vannak olyan emberek, akik számára az olvasás, a szóbeli kommunikáció, illetve annak megértése, értelmezése nehéz feladat. A könnyen érthető kommunikáció mindenki számára érthető nyelvezet. Egyszerű, konkrét szavakat használ, ennek ellenére nem módosít a tartalmon. Az információt elérhetővé teszi olyanok számára, akiknek megértési nehézségeik vannak.  Erre szoktam azt mondani, hogy milyen jó lenne, ha mindenki számra könnyen érthető kommunikációval megírva érzenének a hivatalos levelei az egyes szolgálatoktól stb. Akkor talán nem kellene az ügyfélszolgátokon napokig sorban állunk, hogy elintézzünk, megértsünk valamit, amit amúgy leírva megkaptunk, csak ugye az átlagember idegességével nem is értjük, mit is akarnak tőlünk eme hivatalos nyelven. Tehát, ez a könnyen érthető kommunikáció nem is lenne rossz, úgy a hétköznapjaikban? Mit gondoltok?

feherpaducsom2.jpg

 

Ebből az összeállításból is látszik, hogy egy valóban akadálymentes, minden igényt kielégítő rendezvényt megcsinálni, nem éppen könnyű feladat, pont, ezért nagyon becsülendő, hogy a Fehér Paradicsom Klub elindult ezen a nehéz utón, és formabontóan porbálnak tabukat döngetni. Szükség van erre. Azt is fontosnak tartom, hogy beszélünk erről. És beszéljünk erről tovább.

Ja, igen és a sánta lány is tud táncolni, a részeg  kerekeszékes fiú is kiesik a székéből, mint a húzat (volt szerencsém látni), a vak ember is néz tévét, az értelmi fogyatékossággal élő ember is lehet szerelemes, és a siket személyek is beszélnek, igaz lehet jelnyelven, amit, kevesen ismerünk.  Én meg mozgássérültként elmegyek egy kávézóba, olykor a vak és értelmi sérült ismerőseimmel beszélgetni, de, nem azért, merthogy ők is fogyatékosok meg én is, hanem csak, azért, mert munkatársak vagyunk, és megkedveltük egymást annyira, hogy szeretünk néhány órát eltölteni együtt, és dumálni.

Amikor így együtt elmegyünk valahová, akkor aztán ránk biztosan nem mondhatja senki, hogy nini, itt vannak a kirakat bénák, és azt sem, hogy a fogyatékossággal élő emberek oldalvizén próbálunk bulizni. És, igen talán néha nem túl egyszerű, a pincérnek, amikor vak vendég kedvéért, fel kell olvasni az egész itallapot, merthogy pontírásos itallappal még nem sűrűn találkoztunk, de mindre van megoldás!

Igen, a fogyatékossággal élő ember is szeret bulizni, és megsúgom pénzt is költ, ha jól érzi magát!     

 A Fehér Paradicsom Klubról bővebben. 

                                                                                                                                                           Zanita 

 

 

                                              

                   

     

                                      

 

süti beállítások módosítása