„Fogyik”, „rokik” és mások ábrázolása a médiában
2015. október 31. írta: Za

„Fogyik”, „rokik” és mások ábrázolása a médiában

Merj álmodni – Juhász Vera portréfilm

Juhász Veronika többszörösen hátrányos helyzetű (mozgáskorlátozott, árva és roma származású) Európa- bajnok, paralimpikon. Az ő életét, hétköznapjait mutatja be a film, ami példaértékű lehet mindenki számára.

 A filmet 2010-ben készítettük. Hihetetlen, számomra, hogy ez már lassan öt éve történt. A vívónő egyébként 2012-es londoni paralimpián ezüstérmet szerzett a női párbajtőr csapat tagjaként.  Büszke vagyok Juhász Verára, és arra, hogy részt vehettem ennek a filmnek a készítésében.

A film rövid ugyan, de azt hiszem annál ötösebb! A sportot és az embert helyezi előtérbe! Nem azt, hogy Vera „féllábú” és amúgy nem is olyan mellesleg még roma is szegényke!

Ez egyébként a magyar médiában egyáltalán nem megszokott. Általában kétféleképpen szoktak minket fogyatékossággal élő embereket ábrázolni a médiában. Vagy egy „hősnek”, aki bármire képes, hiába ül a kerkesszékben.  Vagy a másik véglet, amikor úgy mutatnak be egy „sántát” a tévénézőknek, hogy ő egy szemcsétlen szegény, aki azon kívül, hogy „nyomorék” még ráadásul, hogy tetézzük bajt, és, persze, hogy még jobban lessen sajnálni. egy fityingje sincsen. Vagy éppen csak minimálbérből tengődik. Sorolhatnám még a sémákat, de azt gondolom ízelítőnek ennyi is bőven elég.

juhasz_vera.jpg

Tudom jól azt is, hogy sematikus médiatartalmakat egyszerűbb előállítani, mint valamit, ami a szokásostól eltérő.   Azzal is tisztában vagyok, hogy az „úgynevezett ép” emberekből egyszer csodálatot, máskor, pedig sajnálatot váltunk ki a hozzám hasonló fogyatékossággal élő sorstársaimmal.  Mindkettőt megtapasztaltam már nem egyszer.         

Remélem, azonban, hogy a jövőbben lesz még lehetőségem ehhez hasonló filmek készítésében részt venni! Van egy szép hosszú listám, olyan emberek neveivel és elérhetőségeivel, akik nem, azért érdekesek, mert van valamilyen fogyatékosságuk, hanem azért, amit csinálnak!

Aki, úgy érzi, hogy szívesen támogatná ezt a munkámat, segítsen! Akár Parasportpress Alapítványon keresztül. Részletek  itt!

 

Zanita 

 

 

 

 

 

     

 

 

süti beállítások módosítása